AKCE!!! Slevy až 50% do vyprodání zásob.
Zákaznická podpora:vyhonkycz@gmail.com

Jak pěstovat microgreens doma

Jak pěstovat microgreens doma: Průvodce pro začátečníky

Jediný článek, který si musíš přečíst a dozvíš se vše potřebné!

Microgreens jsou malé, ale silné rostlinky, které se staly populárními díky své chuti, výživové hodnotě a snadému pěstování. Jsou to mladé rostlinky konzumované ve fázi, kdy mají jen několik centimetrů výšky a jsou plné chuti a živin. Pěstování microgreens doma je jednoduché a zábavné, a s tímto průvodcem se naučíte, jak začít.

Co jsou microgreens?

Microgreens jsou mladé rostlinky, které jsou sklízeny v mladé fázi růstu. Nejčastěji se sklízí ve fázi prvních pravých listů po vyklíčení semene. Tyto malé rostlinky jsou plné chuti a živin, což je dělá oblíbenou přísadou do salátů, sendvičů, polévek a dalších jídel.

Proč pěstovat microgreens doma?

Microgreens jsou nenahraditelným zdrojem čerstvé zeleniny, který můžete mít po ruce po celý rok. S jejich rychlým růstem můžete sklízet svou vlastní sklizeň během několika dní od zasetí semínek. Tyto malé rostlinky jsou nejen plné chuti, ale také nabité vitamíny, minerály a antioxidanty, což z nich činí výživnou a zdravou potravinu pro vás a vaši rodinu.

Proč si vybrat semena u nás?

Výběr správných semen je zásadní pro úspěšný růst vašich microgreens. Na našich stránkách nabízíme kvalitní semena, která jsou speciálně určena pro pěstování microgreens. Máme pro vás připraveny druhy, které jsou odzkoušené a osvědčené pro začátečníky. Můžete si být jisti, že naše semena jsou čerstvá a vysoce kvalitní, což je základ pro úspěšnou sklizeň.

Pěstování microgreens:

Při pěstování microgreens doma jsem zjistil, že některá větší semínka, jako jsou hrášek nebo slunečnice, potřebují předem namočit přes noc, aby lépe klíčila. Pro pěstování používám plastové misky s přídavným horním dílem, který umožňuje kořínkům snadný přístup k vodě. Díky otvorům v horním díle mohou kořínky růst dolů k vodě umístěné ve spodní části misky, což zajišťuje neustálý přístup k vlhkosti. Na substrát používám výhradně ekologickou hlínu bez pesticidů a přídavků kompostu či jiných látek. Po nasypání substrátu na horní část misky rovnoměrně rozmístím semena jednoho druhu, která poté postříkám rozprašovačem. Následně na semena umístím další misku, aby byla zajištěna tma pro klíčení. Navrch přidám zátěž, aby se všechna semena klíčila rovnoměrně a dosahovala stejné výšky. Tímto způsobem je péče o rostliny snazší a umožňuje jim optimální růst a vývoj. Pravidelně kontroluji semena, abych se ujistil, že zůstávají vlhká. Pokud je to potřeba, použiji rozprašovač k navlhčení semínek. Cca po 3 dnech ve tmě, kdy semena vyklíčí a rostlinky dosáhnou přibližně 2 cm, odstraním horní víko misky a umístím je na slunné místo, například na parapet u okna nebo na místo s dostatkem světla. Do spodní části plastového květináče naleji vodu, aby kořínky mohly nasávat vlhkost, kterou potřebují. Tento proces zajistí, že rostlinky budou mít optimální podmínky pro další růst a vývoj.

Sklizeň:

Když vaše microgreens vyrostou a objeví se první pravé lístky, je čas je sklízet. Tento proces obvykle nastává přibližně 5 až 14 dní od zasetí semínek, ale může to být i déle, v závislosti na druhu rostliny.

 

Postup sklizně:

  1. Opatrně vyřízněte: Použijte ostré nůžky a opatrně odstřihněte microgreens blízko povrchu substrátu.

  2. Odstraňte zbytky: Po sklizni pečlivě odstraňte zbytky rostlin. Kořínky a zbytky hlíny můžete použít na kompost.

  3. Uchování: Sklizené microgreens můžete skladovat ve vzduchotěsných nádobách v chladničce. Ideální je konzumovat je co nejdříve po sklizni, aby si zachovali maximální čerstvost a chuť.

  4. Konzumace: Přidejte své čerstvé microgreens do salátů, sendvičů, polévek nebo je použijte jako dekoraci na různých pokrmech. Jsou plné chuti a živin, což z nich činí skvělou přísadou do vaší každodenní stravy.

 

Rady pro úspěšné pěstování microgreens:

  • Pravidelná kontrola: Každodenní kontrola vašich microgreens je klíčová. Sledujte jakýkoliv náznak plísně nebo jiných škodlivých organismů.

  • Okamžitá akce: Pokud zjistíte jakýkoliv náznak plísně, neváhejte. Je lepší okamžitě vyhodit postižené rostliny a zabránit tak možnému šíření škodlivých organismů.

  • Prevence: Předcházejte vzniku plísně udržováním čistého prostředí pro pěstování a pravidelným větráním. Dbáte také na to, aby substrát nebyl přemokřený, což může také přispívat k výskytu plísně.

  • Zdravý postup: Dodržujte hygienické postupy a používejte čisté nádoby a nástroje pro pěstování. To snižuje riziko přenosu škodlivých organismů mezi rostlinami.

  • Kvalitní voda: Pro zalévání microgreens používejte odstátou vodu, aby se snížil obsah chloru, který by mohl negativně ovlivnit růst rostlin.